Međunarodni aerodrom Sarajevo i EYOF – uloga i značaj

Organizacija velikih događaja, značajnih za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu sa sobom uvijek nosi veliki rad i zalaganje koje nije vidljivo učesnicima, posjetiteljima i generalno svima koji prate događaj. Nakon što se sve završi slijedi sumiranje provedenih aktivnosti i analiza učinjenog. Kada posmatramo nedavno završeni Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji je okupio više od 1.000 natjecatelja iz 46 evropskih država, mora se naglasiti da je Međunarodni aerodrom Sarajevo imao značajno učešće u organizaciji ovog događaja.
Većina natjecatelja, članova reprezentacija i timova, predstavnici međunarodnih sportskih federacija, ali i brojno tehničko osoblje, koji su prisustvovali festivalu stiglo je u Sarajevo upravo preko sarajevskog Aerodroma. U pripremu infrastrukture i svih neophodnih ljudskih i materijalnih resursa, Međunarodni aerodrom Sarajevo se od samog početka aktivno uključio.
Osoblje sarajevskog Aerodroma, prvenstveno u dijelu prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i prtljaga je bilo maksimalno angažirano na svim redovnim ali i na posebnim (charter) letovima. U danima dolazaka i odlazaka takmičarskih ekipa, uz brojne redovne opsluženo je i 7 čarter letova. Osigurano je da prihvat i otprema natjecatelja i njihove opreme teče brže i jednostavnije, bez komplikacija. Samo za potrebe EYOF-a uspostavljen je poseban režim prihvata i otpreme putnika - prilagođena su 2 prostora sa 4 mobilna šaltera za čekiranje putnika sa svom pratećom infrastrukturom. Opsluga je podrazumijevala i visok stepen sigurnosnih kontrola i KD pregleda. Procesuirano je 55.000 kg prtljaga i to uglavnom vangabaritnog prtljaga koji iziskuje posebne načine rukovanja.
Sve to zahtijevalo je poseban angažman kako zaposlenika MAS-a, tako i zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje i pripadnika Jedinice granične policije BiH. Uloga prve tačke kontakta sa Sarajevom i BiH je ozbiljno shvaćena i opravdana. S ponosom možemo reći „Kao i svaki put do sada!“